Nei Pori 2012 - Greekland.hu

Összes élménybeszámoló >> Nei Pori

Nei Pori 2012 - Greekland.hu

Készítette: Greekland.hu
Helység: Nei Pori


- 1. nap
A Holnapi napon szeptember 7.-én kezdetét veszi a greekland.hu csapatának nyaralása Görögországba, azon belül is Nei Poriba. Kövessétek online utazásunkat 16.-ig. Igyekszünk sok sok információval, érdekességgel és fotóval szolgálni nektek.

A tervek:
- Nei Poritól délre biciglivel a Pineusz folyó torkolatán is túl
- Nei Poritól Leptokáriáig útba ejtve Platamon várát szintén biciglivel
- fakultatívan az Olimposzra
- Vonattal Thesszalonikibe

Remélem sokan töltitek "velünk" ezt a pár napot.

Irány:


0. nap
Indulás. Legközelebb görögföldről jelentkezünk.

1. nap
Megérkeztünk :) Kisebb késéssel indultunk, de a söfőröknek hála 1 óránál többet egy határnál sem álltunk és görögföldre már helyi idő szerint reggel 6kor letehettük lábunkat.


Szaloniki felé még szép derüs időben utaztunk, de Paralia környékén Zeus felhőbe bújt otthona várt, de napfelkeltét azért elcsíptük.


Végül Nei Porira érkezvén Uranosz is megsegített minket és elűzte a felhőket. Jelenleg gyönyörű napsütéses idő van, kellemes kb 29 fok.
Árakról, több hasznos információról késöbb számolunk be.
legközelebb holnap jelentkezünk.

2. nap
Ahogy ígértem árakkal is szolgálok. Sajnos képpel nem, mert a net az nagyon lassú :( Ha hazaértünk pótolva lesznek.
Fakultatív kirándulások
- Meteora 30 Eur
- Olimposz 25 Eur
- Görög est 15 Eur

Egyéb fogyasztási cikkek euroban:
Kenyér 0.8o, péksütik kb 1,5, tej 1,1, feta sajt 1,9-től, víz 1.5-től 6db, 4db-os Mythos 5-től, ouzo 0,5L 4,5-től. Van most ruhaturkáló 2 Eurtól vannak ruhák.

Na és a mai nap. Bicikli bérlés 12 órára 2 db 10 Eur 12 eur helyett (1 db bicikli 6 Eur/nap). Irány Platamonas, sok még mindig a túrista, és a vár látványa még mindig csodálatos. Ha valaki nem tudná a legközelebbi nagyobb szupermarket itt van Larissa szupermarket néven.
Ezután irány egy hatalmas emelkedőn felfele egész a várig. A vártól nem messze megálltunk egy kis pihenőre, ott parkolt egy autó is. Kérdezték honnan vagyunk. Mondtuk, hogy magyarok. Erre kaptunk egy magyar nyelvű vállássi témájú újságot :). Platamon várához felérve csodaszép látvány tárult elénk. Szinte egész Pieria megyét belátni. A várba a belépő 2 Eur/fő. Bent a látnivaló lehet nem mindenkit vonz, de a várfalai igazi középkori hangulatot varázsolnak. A falakra felkepaszkoni pedig érdemes, csodálatos panoráma tárul elénk.


Irány tovább Leptokaria. Kissebb kitérővel Skitona falujába is betekertünk a tűző napon. Majd vissza a főútra, ahol mégtűzőbb napon eljutottunk Leptokáriába. A végcél most egy igazi görög Lidl megtekintése volt. A megszokott nálunk is kapható termékek mellett azért megtaláljuk Görögország remekeit is. Kicsivel olcsóbban be lehet itt vásárolni, aki autóval van annak érdemes is átmenni. Egy rövid lábáztatás Leptokária strandján. Sajna kavicsos a partja, így Nei Pori után kissé lehangolt. Itt fogyasztottunk frappét gyrossal, mindkettő 2,5 Euroba került. Nei Porin 2 Eurért is kapni Gyrost.

Egy egész napos program volt a tekerés, igazi nyár van idekint.
Holnapi program és amiről majd beszámolunk az egy Olimposzi kirándulás fakultatív program keretében.

3. nap
Olipmoszi kalandtúra fakultatív kirándulás keretében. A busz reggel 8 órakor indult el Nei Poriból. Nagyon hamar meg is érkeztünk Litohoroba, ahonnan gyalogosan indultunk el Zeusz fürdőkádjához. Kb. 30 perces séta után értünk el az istenek fürdőhelyéhez. Még bőven akadt víz Zeusz fürdőkádjában. Csodálatos látvány volt felsétálni az Enipea kanyonon.

Visszafelé kb fél óránk volt Litohoroban körbenézni. Eljutottunk a piacig is ahol nagyon jó áron lehet gyümölcsöket, olíva bogyót beszerezni.

Következő célállomás kb. 1000m magasságig a Stavros menedékház, ahol egy Lukanikora, görög kolbászra voltunk vendégek. Innen csodálatos látvány tárult elénk, szinte egész Pieria megyét be lehetett látni.

Kis buszozás után Panteleimon hegyi falujába jutottunk. Kővel és fával ékesített házai páratlan élményt adnak. Főterén a templom (Agios Panteleimonas) mellett platánfák árnyékában egy frappéra meg is vendégeltük magunkat. Rengeteg görög cicával is találkoztunk, pózoltak is nekünk gondolva, hogy a greekland.hu-n fotópályázat van :)

Összefoglalva rengeteg élménnyel gazdagodtunk és sok fotóval. A magasban eltöltött idő minket is a görög istenekhez emlet. Bár a túra kissé rohanós volt.

4. nap

Bicikli túra Nei Poritól délre. Aki már járt itt lehet nem tudja, de egy pár édesvizi tó van Nei Pori közelében. A tavaktól tovább tekerve Nei Pori mögött van egy út Mesagala
irányába, mi ezen indultunk el. Rengeteg kivi ültetvény és néhány olivaliget mellett haladtunk el. Mesagala elött Paralia Koulouras felé kanyarodtunk le. A házak mellett a parton hosszú elhagyatott tengerpartra leltünk. Kagylók sokasága bújt a homokban.

Ezután a végcél a Tempi folyó torkolatának megkeresése volt. Természetesen térkép nélkül indultunk, így innentől kissé izgalmassá vát utunk. Az aszfalt út kacskaringósan
elkanyarodva a partól haladt, de a folyót és annak torkolatát egy kis részen megpillantottuk. elhatároztuk, hogy átkelünk a folyón és a másikoldalról közelítjük meg a
torkolatot.

Paleopirgosnál van a legközelebbi híd ahol át tudtunk kelni. A híd után nem sokkal egy hosszú aszfalt út vezet a part irányába, de a vége földútba torkollott. Balra kanyarodtunk, ahol egy idő után sűrű erdő mellett haladtunk el. Láttunk kecskenyájat akik az erdő szélén legeltek, kolomppal a nyakukban. Kedvünket egy útra dölt fa próbálta
lelombozni, de mi felülkerekedtünk rajta és megkerülve tovább haladtunk. Találva egy szélesebb földutat balra kanyarodtunk ami egy idő után a partra vezetett minket, egy
kalóztanyához, ami elhagyatott volt. Itt már nagyon tűzött a nap így utunkat muszáj volt megszakítani és megpihenni.
A torkolatot messziről láttuk, csak a parton tudtuk volna megközelíteni, de a biciklik tolása a homokban nehéz feladat így letettünk róla. Így megpihentük a már fent említett Norvég kalóztanyánál. Három elhagyatott kis ház, hatalmas farönkök jelezték a birtok határát. A fák (bizonyos szögből nézve) szörnyekre hasonlítottak. A part teljesen elhagyatott volt. Senkit nem láttunk, csak a hullámzó tengert és sirályokat.
Hazafele már okosabbak voltunk és a nagy széles földutat választottuk ami hamar kivezetett minket az aszfalt útra.
Paleopirgosnál egy szupermarketnél megpihentünk. Itt egy görög bácsival elegyedtünk szóba. A válságot magát nemigen látja a Görögországba érkező utazó, de ahogy beszélgettünk a bácsival éreztük szavain, hogy valami azért mégsem jó. Azért egy üditőre megvendégelt minket és jó utat kívánva elbúcsuztunk egymástól.
A hazaút gyorsabb volt mint az oda út. Ha valaki bevállalná ezt az utat, mindenképp biciklivel tegye látványosabb mint autóval, ja és térképet is vigyen :)
Kihaszálva még a kölcsönzési időt áttekertünk Platamonba megnézni a két nagyobb szupermarketet. A Larissa szupermarket szinte ugyanolyan árakkal működik, mint a Nei Porin található üzletek. Van még egy Arvanitidis itt érdemesebb bevásárolni, több centet is meg tudunk spórolni.

5. nap
Strandolás és pihenés. Csodálatos napsütés, kevés felhő az Olimposz körül, igazi nyár van itt szeptemberben is. Elég unalmas lenne a fűrdőzés részleteit leírni ezért egy kevés használható infóval szolgálok.
A tavernákban az árak változatosan, hol ez hol az olcsóbb. 5 Eur környékén már kapható muszaka, pasztiszio, szuflaki, geszta. Tzatziki 2-3 Eur, Grillezett húsok 5-7 Eur között.
Gavros 7 Eur környékén, vegyes haltál 7-8 eur, de találtunk helyet ahol a 2 személyes csak
12 eur volt. Érdemes érdeklődni különlegesebb görög ételek után is, ami nem feltétlenül
szerepel az étlapon. Tegnap este sikerült paradicsomos kecskehúst ennünk.
A kisvonat esténként közlekedik 3 eur egy utazás, eljutunk vele Platamonasig.
A képeslapok 0,20- 0,30 eur között vannak. Bélyeg kapható a legtöbb szupermarketben, a bélyeg ára most 0,78 Eur.

Továbbiakban, 6. napon vonattal Thesszalonikibe, 7. napon piacolás Nei Poriban.

6. nap
Vonattal Thesszalonikibe. Reggel napfelkeltekor indultunk az állomásra és a 7:45kor induló vonattal indultunk, ami pontosan érkezett. Nei Pori és Thesszaloniki között a menetidő 1 óra és 10 perc, a jegy ára egy útra 9,6 eur.
A vasútállomás mellett Thessalonikiben még mindig épül a metró, de könnyedén ki lehet jutni az Egnatia útra. Ezen az úton sétálva hamar eljutunk a sokak által ismert piacra. A halárusok hangosan kínálják a frissen fogott halakat. Ezen kívül gyümölcsök, szuvenírek, ruhák és egyéb dolgok is megtalálhatóak itt. Az oliva bogyó itt drága volt, a legolcsóbb 3 eur volt.
Az Egnatia út túloldalán a park mögött bújik meg a az ókori fórum maradványa. Innen tovább egy utcával fentebb az Agios Dionisziosz templom található. A gyönyörű templom alagsorában régi római fürdő maradványai található. Itt megjegyezném, hogy van lehetőség ingyen mellékhelyiséget találni.
Ha visszamegyünk az Egnatia útra rövid séta után eljutunk Galerius diadalívéhez. Innen kicsit feljebb pedig a routunda található. Az utóbbi még mindig nincs felújítva, de azért érdemes bemenni. A közepén egy hangpróbát nyugodtan megtehetünk. Mi kipróbáltunk, a halk beszédhez sem kellett kihangosítás.
Rövid séta után a Fehér toronyhoz is eljutottunk. A toronyba a belépő 3 eur volt. Széles csigalépcsőn jutunk fel 6 emeleten át a tetejére. Minden szinten középen Thesszalonikivel kapcsolatos interaktív kiállítás volt. Különböző hanghatások, vetített képek és fotók varázsoltak el minket.
Nagy Sándor szobra környéke fel van túrva, mi nem találtuk a hozzá vezető utat. Ellenkező irányban sétáltunk fel az Arisztotelész térre, ahol muszály lefotózni Arisztotelész szobrát. Kisebb bolyongás után az Agia Sofia templomot is megtaláltuk, de sajna már zárva volt. A templomok reggel 9 és du. 3 óra között vannak csak nyita, illetve érdemes azt is megjegyezni, hogy hétfőnként a múzeumok zárva vannak.
Érdemes azért pár dolgot Thesszalonikiben beszerezni. Több kissebb szupermarket bújik meg a belvárosban. Gyros már 1 eur-tól kapható. 0,70 eurért találtunk Frappét is. Több ruha üzletet is láttunk ahol 2-3 Eurtól kezdőtek az árak.
Haza felé a fél hetes vonattal jöttünk és a napnyugta már a vonaton ért minket.

7. nap
Pénteken van Piac Nei Poriban. Itt érdemes igazán gyümölcsöt, olívát beszerezni. 1-4 Eur között mozgott a különböző fajta olíva bogyók. Házi Tsipuro is kapható kedvező áron.
A mai napon kissé borult az idő, de hideg nincs. Kedvünket azért nem szegi, irány a part, hiszen ez az utolsó napunk itt Nei Poriban.
Oszd meg másokkal is: Facebook megosztás


2006-2015© GreeKLanD - Görögország az utazók szemével
Kapcsolat | Impresszum | Médiaajánlat
A Greekland.hu hozzájárulása nélkül TILOS az oldal egészét vagy részét felhasználni, másolni!